Kastély, kúria For sale Lepsény - Nádasdy utca

800 m2Space 10 Rooms
314 328 000 HUFPrice
343615ID number
Other data

68784 m2 Building lot

Garden view View

To be renovated Condition

Brick Structure

Other Heating

Other Comfort

Self-parking Parking

Good Public transport

American kitchen

Exist Access to the garden

1800 Year of construction

E-003690. Fejér megye, Lepsényben Nádasdy-kúria eladó!

Lepsény Fejér megye dél-nyugati részén, Veszprém megye határán, az Enyingi-hátságon fekvő település, mely fontos utak és vasútvonalak kereszteződésénél alakult ki. A Balatontól mindössze 6 km-re lévő községnél találkozik a Nagykanizsa-Budapest fővonal a Győr-Veszprém-Dombóvár vasútvonallal. A település előnyös földrajzi fekvéséből adódik kedvező közúton való megközelíthetősége is; mind Budapest és a megyeszékhely, Székesfehérvár és az attól észak- észak-nyugatra fekvő, mind a Veszprém megyei, Balaton parti helyek jó állapotú utakon (M7 autópálya, 7 és 8 sz. főút) nagyon rövid idő alatt elérhetőek.

A csaknem 7 hektáros terület egy csodálatos őspark, melyet egyik oldalról a Cinca-patak határol. Növényzete jelenleg kissé gondozatlan, de benne mintegy 100 db nagy eszmei értékkel rendelkező fa, valamint kb. 20.000 nm füves és kb. 35.000 nm cserjés terület található. A parkban áll egy romos állapotban lévő kápolna és a hozzá vezető kőhíd, valamint kis csónakázótó és sziget is van itt, amelyek eredeti állapota a meder kotrásával visszaállítható. A kastélyparkban valaha lovarda és istálló is volt, ezek mára sajnos már nincsenek meg.

A Nádasdy Ferenc gróf által 1719-ben királyi adományként kapott lepsényi birtokság a kastély, majorság, magtár, lovarda, istálló, uradalmi lakóépületek, stb. fel- ill kiépítésével az 1700-as évek folyamán folyamatosan tették Lepsényt a Nádasdy-birtokok központjává.

A műemlékileg védett ingatlanterület legjelentősebb épülete a kúria épülete. Az épület egy része az idők során teljesen megsemmisült, és a megmaradt épületrész állapota is rohamosan romlott. Az épület többszintes; jelenleg szerkezetkész állapotú. A teljes földszinti hasznos alapterület 800 nm, melyhez 50 nm eredeti építésű és 233 nm alapterületű új építésű pince kapcsolódik. A szintén teljesen beépíteni tervezett tetőtér hasznos alapterülete 600 nm.
A pincefal és a pillérek szerkezetei nagyméretű, tömör téglából falazottak, a földszint hosszfalas szerkezeti rendszerű, a tető pedig hagyományos ácsszerkezettel készült.

A Nádasdy-kúrián kívül található még egy, az 1980-as években épült, jelenleg is jó állapotban lévő, 42 nm hasznos alapterületű, földszintes lakóház (gondnoki épület).
Tekintettel arra, hogy az ingatlan teljes területe és természetesen maga a kúria is műemlékileg védett, a további újjáépítést, a területrendezést és parkrestaurációt csak a műemléki hatóság előírásai szerint lehet végezni.

Az ingatlan jövőbeni hasznosítására a tulajdonosnak többféle elképzelése volt, köztük az idegenforgalmi szempontból kedvező fekvést kiaknázó, a történelmi helyszín szelleméhez méltó komplex lovasturisztikai bázis, illetve egy, a terület nagyságát, minden természeti adottságát és az állami dotáció lehetőségeit kihasználó idősek otthona.
Märcz Ágnes

Märcz Ágnes
Advertiser

Call me with confidence

+36-20-960-show!

Other listings

Real Estate Agency
GDN Real Estate Network - Märcz Kft
+36 22 503 000

Send a message

Call me back